Mobil 1 Wellness

Ayurveda

Ayurveda betyder vetenskapen om livet och har sitt ursprung för mer än 5000 år sedan i stora delar av Asien.
Ayurveda är ett helhetstänk som innefattar våran kvantfysik och våra fysiska kroppar. Ayurveda inkluderar även miljön som vi befinner oss i och hur allt är uppbyggt enligt de fem elementen: rymd, luft, eld, vatten, och jord. Doshorna (personlightestyper) Vata, Pitta och Kapha är baserade på de fem elementen och beskriver hur mycket du har av dom olika elementen i dig. 
Vatas element är rymd och vind vilket står för mellanrum i kroppen och all transport. 
Pittas element är eld och vatten vilket står för transformation och vatten. 
Kaphas element är jord och vatten vilket står för fast materia och vatten. 
Elementen i doshorna är i motsats till varandra för att det ska kunna bli balans. 
Doshorna finns inte bara i människor utan i allt. T ex en fjäril är Vata, ett lejon är Pitta och en elefant är Kapha. Ett sugrör är Vata, kokande vatten är Pitta och en tallrik är Kapha. 

vata

Vatas element är luft och rymd, vilket innebär att den personen som har Vata dominans fyiskt är lätt, rörlig, torr och sval. Den som har Vata dominans mentalt är kreativ/idérik, snabbtänkt, flexibel, nytänkande, spontan/impulsiv, social och är entusiastisk. 
Vatas period i livet är ålderdomen.
Vatas sinnesfunktioner är hörsel och känsel.
Vatas tid på dygnet är ca 02:00-06:00 och 14:00-18:00.
Vatas årstid är ca nov-feb.

mat och dryck

Vata ska helst äta varm, kokt, vätskerik, tung, oljig och mjuk mat och ska helst äta mat som domineras av smakerna sött, surt och salt. Vata ska helst dricka heta eller varma drycker.

träning

Ett tips till Vata angående träning är att träna lättsamt. Exempel på olika träningsaktiviteter som är bra för Vata är dans, vandring (helst i nya miljöer) och gymnastik, eftersom Vata behöver träningsaktiviteter som är lättsamma och rörlighetskrävandeYoga är en aktivitet som är bra för alla doshorna 

Pitta

Pittas element är eld och vatten, vilket innebär att den personen som har Pitta dominans fyiskst är varm, lätt, mjuk, något oljig och har mycket energi. Den som har Pitta dominans mentalt är temperamentsfull, rask, effektiv, fokuserad, bestämd, målinriktad och har skarpt intellekt. 
Pittas period i livet är medelåldern.
Pittas sinnesfunktioner är syn. 
Pittas tid på dygnet är ca 10:00-14:00 och 22:00-02:00.
Pittas årstid är ca juli-okt.

mat och dryck

Pitta ska helst äta torr, mild, svalkande, jordande, stabiliserande och tung mat och ska helst äta mat som domineras av smakerna sött, bittert och kärvt. Pitta ska helst dricka svala, varma eller rumstempererade drycker.

träning

Ett tips till Pitta angående träning är att träna prestationsinriktat. Exempel på olika träningsaktiviteter som är bra för Pitta är brottning, tennis och thaiboxning (alla möjliga kamp sporter), eftersom Pitta behöver träningsaktiviteter som är tävlingsinriktade och mentalt utmanande. Yoga är en aktivitet som är bra för alla doshorna 

Kapha

Kaphas element är jord och vatten, vilket innebär att den personen som har Kapha dominans fyiskst är tung, fuktig, mjuk och stabil, uthållig.  Den som har Kapha dominans mentalt är eftertänksam, stabil, lugn, godmodig, lojal, tålmodig och hushåller med pengar och energi. 
Kaphas period i livet är barn och ungdomsår.
Kaphas sinnesfunktioner är lukt och smak.
Kaphas tid på dygnet är ca 06:00-10:00 och 18:00-22:00.
Kaphas årstid är ca mars-juni.

mat och dryck

Kapha ska helst äta lätt, varm, torr och sträv mat och ska helst äta mat som domineras av smakerna kryddstarkt, bittert och kärvt. Kapha ska helst dricka heta eller varma drycker. 

träning

Ett tips till Kapha angående träning är att motionera så mycket som möjligt. Exempel på olika träningsaktiviteter som är bra för Kapha är crosstraining , styrketräning och dans  eftersom Kapha behöver träningsaktiviteter som är varierande och styrkekrävande. Yoga är en aktivitet som är bra för alla doshorna 

Ayurvediska begrepp:
Ayur = Livet
Veda = Vetenskap
Abyanga = Massage
Ama = slaggprodukter/restprodukter, fria radikaler
Chakra = Snurrande hjul 
Sattva/Sattvisk = Ren
Ratna = Ädelsten
Marma = Bio Energimassa
Marmapuncture = Ayurvedisk akupunktur
Dosha = Personlighetstyp/Konstitution 
Vata = Vind
Pitta = Galla 
Kapha = Slem 
Pada = Fot 
Pani = Hand
Shiro = Huvud 
Shandithi = Obegränsad
Nadis = Energikanal
Prana = Subdosha till Vata som ansvarar för bla sinnesorganen, inspiration, livskraft........

Välkommen till oss!


Tel: 0707-834519
Mail: wellness.ayurveda@outlook.com